Wachtlijstproblematiek
Jongeren met een hulpvraag worden vaak niet direct geholpen, wat verschillende oorzaken heeft, zoals gebrek aan voldoende en tijdige hulp en de tijd die jongeren nodig hebben om passende hulp te vinden. Om de wachttijd op te vullen en escalatie of zwaardere zorg te voorkomen, zijn er twee projecten gestart:
- Love Your Mind in Haaglanden
- Wachttijdverzachter in Zuid-Holland Zuid
Daarnaast worden in verschillende regio’s/gemeenten in Nederland verschillende instrumenten gebruikt om wachttijden en wachtlijsten voor jeugdhulp te verminderen. Dit omvat het inzetten van andere vormen van ondersteuning tijdens de wachttijd. Binnen BREN ZH is hier onderzoek naar gedaan.
> onderzoek wachttijden
Casus
Mijn problemen zijn ingewikkeld, waarom moet ik zo lang wachten?
Ik heb hulp nodig met alles in mijn hoofd. Het is in mijn hoofd druk en soms praat mijn hoofd met mij. Het zegt dan hele vervelende dingen tegen me en daar word ik somber van of ga ik ga er dingen van doen die ik niet wil. Ik heb dit van mijn moeder, die ook problemen heeft. Een beetje anders dan ik, maar ik weet nooit hoe mijn moeder gaat reageren. Daar word ik wel eens bang van. Dan zie ik het allemaal niet meer zitten en wil ik alleen maar dat alles stopt. Bij de huisarts hebben we een doorverwijzing voor mij gekregen, en over drie maanden had ik een intakegesprek staan. Drie weken geleden ging het even helemaal mis thuis en hebben de buren de politie gebeld. De mensen van de crisisdienst maakten zich zoveel zorgen om mij dat ik medicijnen heb gekregen om rustig te worden en naar een opvang ben gegaan. Ik werd daar heel verdrietig en suf van de medicijnen en daardoor heb ik iets gedaan waar ik niet over wil praten. Maar ik moest toen naar Zikos. Dat ging ineens heel snel en nu voel ik me iets beter. Mijn moeder wacht ook nog steeds op hulp, maar dat gaat anders. Niet via de gemeente, maar via de verzekering. Ik snap dat verschil niet zo. Ik mag eigenlijk alweer dichter bij mijn moeder zijn, maar er is nog geen hulp hierna. De intake gaat niet meer door, omdat ze zeggen dat ik nu iets anders nodig heb. Ik weet nog niet hoelang ik hierop moet wachten en hoelang ik hier nog moet blijven.
Project LYM
Love Your Mind is een project VOOR en DOOR jongeren dat ingaat op deze wachtlijstproblematiek. Het vormt als het ware een paraplu waaronder jongeren op het gebied van mentale gezondheid informatie, advies, voorlichting, een luisterend oor, lotgenotencontact of ondersteuning kunnen krijgen van speciaal opgeleide (ervaringsdeskundige) jongeren, MindMaatjes genoemd. Daar waar gewenst kunnen zij terugvallen op een professional, maar de contacten zijn tussen jongeren onderling.
Love Your Mind bestaat uit de volgende sporen:
- MindMaatjes en jongeren (deelnemers); Werving/opleiding/begeleiding/matching Werven van jongeren die willen deelnemen en jongeren die Mind Maatje willen worden, opleiding MindMaatjes en matching deelnemers aan MindMaatje;
- Coaching en activiteiten door MindMaatjes: Coachen van deelnemers en activiteiten door ExpEx/MindMaatjes;
- Online omgeving en chatspreekuur:Love Your Mind heeft een eigen website loveyourmind.nl. Binnenkort is de chatfunctie operationeel.
- Online en social media-campagne: campagne en promotie LYM middels advertenties op social media en flyers, etc. Wekelijks wordt een bericht geplaatst op instagram en tiktok.
- Fysiek spreekuur:om meer jongeren te bereiken gaan we in 2024 ook naar de jongeren toe, zoals locaties van Wijkz. In samenwerking met het jongerenwerk.
- Ervaringscafés en Themabijeenkomsten: events waarbij deelnemende jongeren, nieuwe jongeren, hun omgeving en MindMaatjes samen komen. Momenteel maandelijks in Den Haag en Delft.
- Weekenduitjes: activiteiten georganiseerd in het weekend waar jongeren samen kunnen komen en het sociaal netwerk van de jongeren wordt vergroot.
Project wachttijdverzachter
Jeugdigen uit de jeugdhulp geven al jaren aan dat zij behoefte hebben aan jeugdigen die hetzelfde hebben meegemaakt, die je het gevoel geven dat je niet de enige bent die vervelende dingen heeft meegemaakt en die een goed voorbeeld en een bron van hoop kunnen zijn. Daarnaast geven jeugdigen aan dat zij een positieve benadering willen, dus veel meer aandacht voor hun talentontwikkeling en voor wat zij wel kunnen.
Met de training Werken Met Eigen Ervaring (WMEE) als ExpEx wordt geleerd om ervaringen een plek te geven, de kloof tussen de systeem- en de leefwereld te overbruggen, meer zelfvertrouwen en talenten te ontwikkelen. Deze training zal de basis vormen voor het opleiden van jeugdigen om hen daarna in te zetten als ervaringsdeskundige binnen het project verzachten wachttijden ZHZ. Hun inzet komt te liggen bij die jeugdigen die kampen met meervoudige en complexe problematiek waarvoor niet direct geschikte professionele jeugdhulp voorhanden is.
Deze projecten dragen bij aan de structurele inpassing van ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg en zijn gericht op het verbeteren van de situatie voor jongeren met een hulpvraag en dragen bij aan het verzachten van wachttijden en het bieden van laagdrempelige ondersteuning.