LEIDENDE KERNWAARDEN

Het jeugdzorglandschap is complex. Elke regio voor jeugdhulp heeft zijn eigen unieke structuur, en zelfs binnen die regio’s bestaan ​​er aanzienlijke verschillen in werkwijze, omgeving, cultuur en inkoopprocessen. Het is daarom essentieel om van tevoren een solide basis te leggen waarop we gezamenlijk kunnen voortbouwen. We streven naar consensus en samenwerking vanuit diverse perspectieven. Daarom hebben we samen met al onze partners in de samenwerking gezamenlijke ontwerpprincipes en kernwaarden opgesteld.

Ontwerpprincipes

  1. Je bent op de juiste plek Comorbiditeit (het tegelijkertijd optreden van meerdere problemen) is vaak een gegeven bij complexe problematiek. Toch is hulp te veel gericht op een van de deelproblemen of wordt er doorverwezen vanwege comorbiditeit. Richt de zorg zo in dat de zorg naar de jeugdige komt.
  1. Benut informele kennis Kennis vanuit familieleden, vrienden, school, werk en sport wordt niet of nauwelijks benut in de behandeling. Geef iedere jeugdige het recht om iemand uit de eigen, directe omgeving te vragen om mee te denken in wat nu een passende behandeling is.
  1. Geen droom, maar een leefbaar leven Het leven kan voor sommige jongeren als te veel worden ervaren. Bied onvoorwaardelijke hulp. In essentie gaat het om weten dat de persoon die tegenover je staat ook naast je staat.
  1. Waardeer de zoektocht Deze kinderen, jongeren en ouders hebben al zoveel geprobeerd; waardeer en benut die kennis. Vraag of zijzelf en mensen uit hun omgeving mee willen zoeken naar wat voor hen wel zou kunnen helpen, ook opties buiten de gebaande paden, en maak dit mogelijk.
  2. Erken eerder opgedane schade door hulpverlening In sommige gevallen heeft eerdere hulp schade opgeleverd. Het erkennen van dit falen, zonder collega’s te beschuldigen, kan een doorbraak zijn. Daarnaast is oprechte nieuwsgierigheid nodig: wat heeft gemaakt dat voorgaande hulp niet afdoende was?
  3. Benut de huidige expertise en behandelplekken Idealiter spreken we van expertisenetwerken en merken we dat deze er zijn doordat de kwaliteit van zorg beter wordt. Dus niet doordat er een nieuwe locatie wordt geopend, maar doordat bestaande professionals, samen met de jongere en hun netwerk, beter worden in hun vak.

Kernwaarden

Op basis van de ontwerpprincipes onderstaande kernwaarden geformuleerd. De leidende kernwaarden helpen ons te komen tot gezamenlijk commitment en op koers te blijven in het behalen van de doelstellingen met betrekking tot het opzetten van het bovenregionaal expertisenetwerk.

We hebben de volgende leidende kernwaarden opgesteld:

  • Voor ieder kind en gezin passende hulp.
  • We werken lokaal en regionaal, bovenregionaal waar het nodig is.
  • In het expertisenetwerk maken we gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
  • We durven met elkaar buiten de kaders te denken en maken gebruik van dwarsdenkers om ons scherp te houden.
  • Een bovenregionaal expertisenetwerk is bedoeld om structurele en duurzame transformatie in de jeugdzorg teweeg te brengen.
  • We sluiten aan bij wat er al is.
  • Een hiaat in het zorgaanbod is iets anders dan een hiaat in de zorginkoop.
  • Iedere inzet van een bovenregionaal expertisenetwerk maakt deel uit van een bovenregionaal leerproces.
  • Ouders en ervaringsdeskundigen krijgen een stem in het expertisenetwerk.