BEHOEFTE AAN NABIJHEID

Er wordt een kleinschalige woonvorm ontwikkeld waar jeugdigen kunnen blijven wonen zo lang als nodig en vooral zo lang als de jeugdige dit wil. Nabijheid is hierbij een kernwaarde evenals de blijvende betrokkenheid en fysieke aanwezigheid van het eigen netwerk. Ieder jeugdige krijgt eigen aandacht daar waar het hoort, gewenst is en nodig is voor de eigen ontwikkeling. Er is een nauwe verbinding tussen wonen en school/dagbesteding waarbij alle mensen die betrokken zijn bij de jeugdige met elkaar samenwerken.

Het gaat om het ontwikkelen van een kleinschalige woonvorm voor jeugdigen die nergens kunnen wonen omdat hun gedragsproblemen als te complex gezien worden door zorgaanbieders. Dit type woonvorm biedt de jeugdigen onvoorwaardelijke flexibele passende hulp voor de jeugdige ongeacht leeftijd en/of diagnose.

Er is voor ieder jeugdige een goede balans tussen stimulans en rust. De werkwijze wordt gevolgd via wetenschappelijk onderzoek. Een tevredenheidsonderzoek en de bevindingen zijn leidraad voor ander nieuw te ontwikkelen zorgaanbod.

Casus

Mag ik meer tijd en onverdeelde aandacht voor mijn ingewikkelde problemen?

Omdat ik en mijn ouders problemen hebben kan ik nu niet thuis wonen. Dat komt omdat de hulp die we thuis kregen niet nog meer tijd bij ons thuis kon helpen dan ze al deden. Nu woon ik op een groep met negen anderen. Ik zou graag meer aandacht willen van mijn favoriete groepsleider die ook mijn mentor is, maar die is er maar twee dagen per week. Zij is ook mentor van vier andere jongeren en het is hier altijd heel druk. Daar kan ik niet zo goed mee omgaan, dus blijft het steeds misgaan. Ik heb dit besproken met mijn jeugdbeschermer. Ik zou beter in een gezinshuis of op een andere plek passen, waar het voor mij rustiger is en ik beter kan praten en tijd kan besteden met de hulpverleners, maar die plekken zijn niet beschikbaar. Ik zie de jeugdbeschermer maar één keer in de twee weken. Ik kan hem altijd appen en bellen, maar dat doe ik niet zo graag. Ik weet dat de zorg door de gemeente georganiseerd wordt, omdat zij dicht bij mij staan. Maar ik ken de gemeente eigenlijk niet. Ik zou wel graag willen vertellen hoe ik beter geholpen kan worden.

Project kleinschalig wonen

Door de komst van deze kleinschalige woonvorm is er voor Jeugdigen met complex gedrag een flexibel, passend aanbod van begeleiding, ook bij dagelijkse activiteiten, in een omgeving die voelt als een veilig thuis. De woonvorm is gebaseerd op de werkzame elementen uit de rapportage ‘Kleine groepen bij grote problemen: kleinschalige voorzieningen als alternatief voor gesloten jeugdhulp’.

Deze jeugdigen kampen met een breed scala aan complexe problemen, zoals traumagerelateerde problematiek, hechtingsproblemen, autismespectrumstoornissen (ASS), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), oppositioneel-opstandige gedragsstoornis (ODD) en eetproblemen. Vanwege de complexe aard van hun zorgvragen worden ze vaak afgewezen door reguliere zorgaanbieders, die van mening zijn dat ze niet adequaat kunnen inspelen op de behoeften van deze jeugdigen. Hierdoor vallen de jeugdigen tussen wal en schip en wordt het steeds moeilijker voor hen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving.

Deze kleinschalige woonvorm biedt een oplossing voor jeugdigen met een dusdanig complex gedrag dat er binnen het bestaande zorgkader geen passend aanbod beschikbaar is. Dit zijn vaak jeugdigen die herhaaldelijk zijn doorverwezen naar andere vormen van hulp en negatieve ervaringen hebben opgedaan binnen de jeugdzorg (uitgezonderd forensische doelgroep). Ons motto is “Ja, tenzij”, waarbij de ’tenzij’ situatie betrekking heeft op de ontwikkeling en veiligheid van de andere jeugdigen in de groep. Dit waarborgt een optimale omgeving voor alle betrokkenen.

De woonvorm is een open voorziening, maar op voorhand wordt niet uitgesloten dat Jeugdigen met een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdzorg gebruik maken van deze woonvorm.