BREN zuid holland

Bij jeugdigen met meervoudige en complexe problematiek blijkt het vaak moeilijk om de juiste integrale en passende jeugdhulp te bieden. Wij geloven dat het cruciaal is om kennis en expertise uit diverse disciplines zo vroeg mogelijk in het proces te bundelen. Op die manier kunnen complexe problemen beter worden herkend en kan passende hulp sneller worden geboden.

Om deze visie te ondersteunen, is er bij de bespreking van de Miljoenennota in september 2019 een amendement op de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangenomen. Hierdoor zijn er structurele middelen beschikbaar gesteld voor de inrichting van boven-regionale  expertisecentra voor specialistische jeugdhulp. Deze centra hebben als doel om jeugdigen met complexe, meervoudige problematiek beter te helpen
 

In de expertisecentra worden de volgende drie functies geborgd/uitgevoerd:

  1. Consultatie en advies: Wanneer jeugdhulp stagneert of niet het gewenste effect heeft, staan wij klaar om behandelaren te ondersteunen met deskundig advies. 
  2. Organiseren van hulp: We zorgen ervoor dat aanvullende expertise wordt ingezet op de plek waar de jongere al hulp ontvangt. Op die manier wordt de hulp geoptimaliseerd en afgestemd op de individuele behoeften. 
  3. Samenbrengen van kennis en expertise: We bundelen de kennis en expertise van professionals met verschillende specialismen in de regio. Daarnaast faciliteren we een leeromgeving waarin complexe casussen worden besproken, zodat de jeugdhulp continu kan worden doorontwikkeld.


Het
overkoepelende doel is een duurzame en structurele transformatie in het jeugdzorglandschap te bewerkstelligen, met als resultaat maatwerk voor kinderen en gezinnen die te maken hebben met meervoudige en complexe problematiek. Om dit te realiseren, worden de middelen vanuit het Rijk via een specifieke uitkering (SPUK) toegewezen aan de coördinerende gemeente. In het geval van landsdeel Zuid-West is dit de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam draagt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de middelen op de juiste plek terechtkomen en legt hierover verantwoording af aan het Rijk.
 
 

Consultatie en advies
Jongeren met complexe problemen hebben dringend behoefte aan passende hulp. Om dit te bereiken, moeten hooggekwalificeerde professionals samenwerken en expertise bundelen. Het is essentieel dat zowel lokale hulpverleners, informele hulpverleners als families betrokken zijn. Experts kunnen advies geven bij problemen en zorgen voor de juiste diagnose en behandelplannen. Indien nodig kunnen extra experts worden ingeschakeld. Het doel is om deze jongeren de beste zorg te bieden.

Inzetten en organiseren hulp
We geven invulling aan deze functie op verschillende manieren, waaronder:

  1. Casuïstiekoverleg met experttafel-voorzitters, waarbij we ook kijken naar beschikbaar aanbod in naburige regio’s.
  2. Initiëren van bovenregionale thema’s, gebaseerd op input van regionale expertteams, ervaringsdeskundigen,jeugdhulpregio’s en de wetenschap.Hiervoor is een rode draden-analyse opgesteld.

We stellen concrete doelen per thema en ondernemen diverse activiteiten, zoals het ontwikkelen van nieuw hulpaanbod, vergoeden van opstartkosten, methodiekontwikkeling, samenwerking verbeteren, organiseren van webinars en aanbieden van trainingen aan professionals.

Kennis en ontwikkelfunctie
Met BREN wordt het doel van kennisvermeerdering en kennisdeling beoogd. We zorgen ervoor dat onderzoek optimaal leidt tot kennisopbouw en -verspreiding zo ook verbetering van de praktijk. Hiervoor zijn er binnen de leer- en ontwikkelagenda vijf onderling verbonden thema’s opgesteld:

  1. Doorlopend zoeken en identificeren zoeken van belemmeringen
  2. Het genereren van oplossingsrichtingen vanuit vele perspectieven
  3. Praktijkgericht participatief actie- en effectonderzoek van o.a. nieuw ontwikkelde BREN- initiatieven.
  4. Resultaatmetingen en het analyseren van trends
  5. Leren van casuïstiek

Daarbij ligt het ook in de bedoeling om landelijk af te stemmen. Idealiter wordt een gelijkaardig onderzoek ook elders uitgevoerd. 

In Zuid-Holland worden in meerdere regio’s tafels opgericht om complexe problemen te bespreken en passende hulp te bieden. Dit initiatief sluit ook aan bij het landelijke traject Ketenbreed Leren. Verschillende partijen worden betrokken en de resultaten worden gedeeld met Academische Werkplaatsen, waaronder de regionale Werkplaatsen St-RAW, SAMEN en de landelijke werkplaats Risicojeugd. 

Thema’s
De inhoudelijke thema’s komen voort uit de rode draden analyse die is opgesteld, aangevuld met actuele ontwikkelingen. Om inhoudelijke thema’s concreet vorm en inhoud te geven, nodigen we relevante netwerkpartners/disciplines uit om gezamenlijk te brainstormen en tot een uitvoeringsidee te komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in inspiratiesessies, waarbij de focus ligt op het begrijpen en doorontwikkelen van de desbetreffende thema’s. We hechten veel belang aan het verkrijgen van wetenschappelijke inzichten, het leren van succesvolle elementen (via effectmetingen) en het benadrukken van een bovenregionaal perspectief.

5 regionale experttafels
De regionale expertteams  hebben goed zicht op waar cliënten vastlopen in het zorglandschap. Zij vormen de inhoudelijke spil van het netwerk en zitten qua uitvoering het meest dicht op de cliënt. De voorzitters van de regionale expertteams om de twee weken bij elkaar.  

Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor:  

  • Het doorvoeren van landelijke ontwikkelingen
  • Het bespreken van vastgelopen casuïstiek en het gezamenlijk zoeken naar oplossingsrichtingen
  • Interregionale intervisie op inhoud en proces van casuïstiek
  • Knelpunten signaleren en jaarlijks rode draden analyses opstellen
  • Participeren aan de thema’s in
    samenwerking met vertegenwoordigers vanuit cliëntperspectief, gemeenteperspectief en onderzoeksperspectief
  • Eigenaarschap op verschillende onderdelen van het netwerk.

 

Financiering processen en projecten

De financiering van processen en projecten verloopt via  subsidieregeling BREN van de gemeente Rotterdam.