Beter Thuis

Ondersteuning voor een betere samenredzaamheid in gezinnen waar meerdere gezinsleden te maken hebben met individuele problematiek.

Samenbrengen van expertises

GGZ, jeugd- en opvoedingsproblemen en (licht) verstandelijke beperking komen samen in Beter Thuis. Hier worden gezinnen ondersteund, wanneer individuele problematiek van gezinsleden is verweven tot een systeemprobleem. Gezinnen hebben vaak al verschillende hulpvormen gehad met te weinig effect. Hulp gericht op psychiatrische problemen, verslaving en/of (L)VB, waardoor zorgen ontstaan over de veiligheid. Een sterkere samenredzaamheid kan opname of uithuisplaatsing voor deze gezinnen voorkomen of verkorten.

Regionaal aanbod Alternatieven JH+
Enver, Youz en Pameijer
Gezinnen met jeugdigen van 0 tot 24 jaar
Rotterdam Rijnmond
Januari 2024

“We maken gebruik van bestaande methodieken zoals InVerbinding (Enver e.a.), PAST (Enver e.a.), Beter Thuis (Youz Haaglanden e.a.) en Mozaïk (Pameijer). Ook benutten we kennis en ervaring uit andere, soortgelijke initiatieven in Nederland, zoals beschreven in het rapport ‘De specialist dichterbij’ en door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).”

Zorgaanbod Beter Thuis

Een aanbod afgestemd op de behoefte van het gezin. Met een gezin- en netwerkanalyse die frequent wordt geëvalueerd, een time-out bed voor kortdurige opname van jeugdigen met tijdelijke versterking van ambulante hulp en aandacht voor een tijdige afronding.

image 2

Er is een brede blik op problematiek en gezinsfunctioneren vanuit verschillende perspectieven.

image 2

Er vindt intensieve samenwerking plaats vanuit expertises over de grenzen van specialistische zorgorganisaties heen

image 2

Er kan flexibel en tijdig specialistische hulp worden ingezet of afgeschaald

image 2

De wensen en behoeften van gezinnen vormen de basis van waaruit wordt gewerkt

Samenwerking

Gezinnen worden ondersteund door een kernteam van een oudercoördinator, een ervaringsdeskundige, een systeemtherapeut en een GZ-psycholoog. Dit team blijft maximaal een jaar betrokken bij het gezin, waarna het traject op passende wijze zal worden afgerond

Onderzoek

Platform 31 monitort de aanpak van het project Beter Thuis en doet wetenschappelijk onderzoek. De hieruit voortkomende inzichten over integraal werken, voortgang en resultaten worden gepubliceerd en gecommuniceerd tijdens kennisateliers.

Duurzaam, minimalistisch, holistisch

Gestoeld op het gedachtegoed circulaire zorg is Beter Thuis patroon doorbrekend en draagt het bij aan een duurzame oplossing. Bestaande hulpbronnen worden zo goed mogelijk benut en vanuit een systemische blik wordt de best passende ondersteuning geboden.

Heb je vragen over dit project?

Stel ze gerust aan Erik Nagtegaal via: eriknagtegaal@enver.nl. Hij vertelt je er graag meer over.

Bij ons is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten.