Een mooie opkomst
Wij geloven in de kracht van samenkomen om professionals te verbinden en kennis en ervaringen te delen. Op 27 maart 2025 werd het Educatief Centrum Rotterdam dan ook gevuld met een groot gezelschap van ervaringsdeskundigen en professionals uit het onderwijs, zorg en gemeenten. Zij namen deel aan een informatieve middag met inspirerende workshops, praktijkvoorbeelden, panelgesprekken, een muzikaal intermezzo en een levendige uitwisselingsmarkt. Alles in het teken van vernieuwende, kleinschalige en toekomstgerichte alternatieven voor gesloten jeugdzorg.

Een passend alternatief
Om te voorkomen dat jongeren met meervoudige problematiek of forensisch gedrag in een gesloten locatie terechtkomen, worden verschillende initiatieven gestart voor kleinschalige woonvormen en ambulante alternatieven zoals het Forensisch Specialistisch Team (FST). Veilige en stabiele plekken waar jongeren tot bloei komen en kunnen bouwen aan hun toekomst, terwijl ze onderdeel uitmaken van een gemeenschap. Voorbeelden van kleinschalige woonprojecten zijn StichtingTimon en Prodeba. Tijdens het programma zijn onder meer ervaringen uit de praktijk gedeeld.
Enkele belangrijke inzichten waren dat kleinschalige woonvormen en ambulante alternatieven:
• Zorgen voor meer stabiliteit en minder doorplaatsingen voor jongeren.
• Effectieve alternatieven bieden voor grootschalige instellingen.
• Een verschil maken dankzij intensieve begeleiding en betrokkenheid uit de wijk.
Daarnaast is er aandacht geweest voor de inzet van innovatieve methoden zoals de Toekomstkamer®. Hierin worden jeugdigen meegenomen naar een nieuw toekomstperspectief dat ze volledig zelf kunnen vormgeven. Het is een uitnodiging om stil te staan bij hoe het leven eruit zou kunnen zien. Deze methode is zeer succesvol gebleken en breed inzetbaar in het jeugdzorglandschap. Het levert de jeugdige nieuwe inzichten op, waardoor verschillende (keuze)mogelijkheden haalbaarder worden.
Tijdens de LeerNetwerkbijeenkomst stond de samenwerking tussen onderwijs en zorg centraal. Door de kennismaking tussen professionals uit zorg en onderwijs te faciliteren hopen we dat de samenwerking tussen beide domeinen verbetert. Er is tenslotte nog veel te winnen om jeugdigen de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden, zowel op school als in hun woonsituatie.
Blijven leren en ontwikkelen!
De LeerNetwerkbijeenkomst Alternatieven JeugdzorgPlus werd georganiseerd door de Onderwijscoalitie Zuid-West en BREN Zuid Holland. Ook de rest van het jaar zullen er verschillende netwerkbijeenkomsten en kennissessies worden georganiseerd. Bijeenkomsten waar je medeprofessionals ontmoet, nieuwe kennis opdoet en ervaringen kunt delen. Zo blijven we samen bouwen aan passende zorg en perspectief voor jongeren in kwetsbare situaties.